Úvod Společnost za lepší využití horských kol WEBaction


30.05.2001
Hrady


Ve středu jsem pocítil silný cyklistický chtíč a jelikož Romča neměla žádné výhrady, tak jsem vyrazil na bike. Nejel jsem jako obvykle kolem přehrady, ale zamířil jsem si to k Svitavě.Nad ní majestátně se tyčící hrady byly mým cílem.

Přibližně ve čtyři hodiny už jsem míjel zahrady za maloměřickým komínem. Krajina byla nádherně zelená, poletoval nejroztodivnější hmyz a ptáčci a hlavně byla liduprázdná, takže jsem si celkem pobrečel - než jsem potkal u železničního hradla jednoho pána, který mě tu zasranou mušku z oka vytáhl. V Bílovicích u Kadlece jsem začal šplhat na hřeben - polňačka byla hradovitě rozhrabána od klád a navíc tam přibyla nějaká nová magistrála na stahování dřeva, takže jsem nějak zakolísal v tempu. Vše jsem si vynahradil ve sjezdu před Babicemi - kromě úseku přes potok mi to jakžtakž sedlo. Z Babic vedl další dlouhý padák, tentokrát širší šotolina lemovaná hradbami zeleně a v druhé půlce okořeněná vodou, která si očividně spletla koryto toku. Ani sólista Hradišťanu neťuká na cimbál tak rychle, jak na celé mé tělo dosedaly kapky bláta.

Za Adamovem jsem za ohradou s oslíky odbočil opět doprava vzhůru. Pěkná lesnická cesta mě mírně opoceného zavedla na Nový hrad. Pasáž mezi hrady je charakteristická strmým drolícím se svahem s šikmou pěšinkou (a občasným skokem přes čůrek vody) a je v hezkém kontrastu s předchozím poněkud bezhlavým sjezdem na srdce - tady se musí velmi opatrňoučce technicky balancovat. Pestrý byl i sešup z Čertova hrádku - po úvodní rychlé části jsem musel dobrzdit skoro až na nulu a tak absolvovat zavřené vracečky. Super jsem se vyblbnul a s popěvkem na rtech ("dále od hradu dále, sic vás stihne neštěstí nenadálé") jsem v šest s 36km v nohách otočil k domovu.

Zpátky jsem to napral bez milosti - dovolil jsem si jen kraťoučkou občerstvovací zastávku na zahrádce v Bílovicích. Uhradil jsem útratu - dvě piva a utopence - a o půl osmé (tachec ukázal 68) už jsem koupal ve vaně Matěje.

DOVĚTEK: Na to, že každá věta obsahuje slovo se shlukem písmen “hrad”, zatím moc čtenářů samo od sebe nepřišlo.


-mou-





 
Login >>



HOME  |  © WEBaction 2004