Úvod Společnost za lepší využití horských kol WEBaction


1.09.2001
Provolání lidu cyklovému


Přátelé bikeři,
jednou z mála oblastí, kde dozajista došlo během posledních let k pozitivnímu rozvoji české společnosti, je rekreační cykloturistika. Povšimla si toho také současná vládní struktura a výsledkem je vytvoření dokumentu, jehož schvalování v parlamentu bude vzhledem k již uzavřeným opozičním jednáním na toto téma čistě formální záležitostí. Od 1.ledna příštího roku tak vstoupí v platnost komplex zákonů nazývaný lidově „cyklodaní“.

Přestože se v současnosti jedná o utajovaný fascikl (a nebo právě proto), dostal se členům naší kolobuňky do rukou původní koncept zákona (stáhli jsme to z internetové adresy vlada@cz). Uveďme stručný seznam všech podstatných věcí z tohoto zákona vyplývajících:

- zavedení cyklistických známek (obdoba dálničních známek)
uvažováno je rozdělení dle celkové váhy soupravy (100kg a méně / nad 100kg), v každé hospodě by měly být v prodeji 3-denní, 14-ti denní, měsíční, čtvrtletní a roční známky

- „skolné“ (tj. povinné ručení bicyklu)
kategorie jsou do 3500, 3501-4500, 4501-5500, nad 5500ccm objemu plic – uvedeného v průkazu jezdce (poněkud komplikuje zapůjčení kola). Jako vedlejší produkt tohoto vládního nařízení dojde k otevření Cykloškol, které pak budou moci udělovat řidičáky na kola (pro tři různé kategorie: silniční, treková a horská) všem, kteří úspěšně absolvují písemný test a zkušební jízdu (na dvojkole s policistou).

- kilometrovné
na základě údaje ověřeného a zaplombovaného tachometru (instalovaného montážníkem s tzv. superlicencí, za průkazný se považuje test, kdy během 24h ujede majitel kola 100km a odchylka je menší než 5%.

- sčítání kol
archy doplňující sčítání obyvatelstva, v budoucnu budou sloužit jako podklad k dani z kolomajetku, zatím se opozičně-smluvní strany nebyly schopny domluvit na detailech a to z technických i politických důvodů. Spory doprovázejí zejména daň z luxusní výbavy (vedou se spory, co je přepychem a co ne, kupř. zatímco dětská sedačka se jednomyslně ocitla na „luxury listu“, ODS se brání přijmout na seznam nosič na tenisovou raketu - úplně nejasná je situace, kdy dítě na sedačce drží v ruce tenisovou raketu…), daň z barvy (ČSSD preferuje danit výhodněji červeno-zeleně orůžičkované rámy)...atd.

Výjimečný výbor zadal svému právnímu odboru k pečlivému prostudování všechny výše zmiňované zákony a výsledkem je brožurka „Bikere - braň se“ (jako svou 3481.publikaci vydalo nakladatelství Zvon). Tato útlá knížka obsahuje rady, jak nový zákon obcházet a jak s ním žít. Zmiňuje se např. o možnostech krátkodobě snížit váhu (vylitím cykloláhve), ukazuje vzorově vyplněné sčítací formuláře, doporučuje, kde si nechat ocejchovat tachometr atd (shodou okolností je nejvýhodnější seřízení od technika výboru, který provede nastavení na mezi minusové tolerance a ještě doporučí některou ze stokilometrových akcí pro ověření).

Přejeme vám, aby jste si do konce roku co nejvíc užili příjemné zážitky z neregulované cyklistiky.
za Výjimečný výbor
jednatel
podpis nečitelný


-mou-





 
Login >>



HOME  |  © WEBaction 2004