Úvod Společnost za lepší využití horských kol WEBaction


28.06.2019
Střípky oetztálské


Poznámka redakce:
Původní triptych sestavený z optimistické úderky Leo Tygra Vlčka “Bikeři zas řádí”, z prvotiny autora píšícího pod pseudonymem Dagobert Smažil “Ach Alpy krásné, Alpy mé…” a z dekadentního črtu Mouti Motora Mouky (patřícího do jeho velmi pozdního ponurého období) “Tři geronti bez člunu o kole nemluvě” byl vydavatelem odmítnut jako značně nesourodý.

Prolog (20.6.)
Pavla: „Ti chlapi už neví, co by si vymysleli! Poručí si řízek a bábovku, ženská skáče kolem plotny jak divá a když je hotovo, tak pán klidně prohlásí, že je v horách zima a déšť a že výlet odloží o týden. No já mu řekla hned, že ode mě už nic jiného nedostane!”

Cesta tam (27.6.)
Hrobník z Rajhradu: „To vám byl teda zase jednou kšeft. Vedro jak blázen, hlína samá kost a spousta hostí (jeden dokonce utekl z pohřbu před šestou, že prej spěchá někam na vejlet!).”
Německý celník: „Stopnul jsem podezřelou špinavou dodávku s diamantem na chladiči, ale jen jsem mrknul do kabiny, věděl jsem, že jsem vedle jak ten dub – vepředu seděli dva šedovlasí tatíci a vzadu si rovnal bolavé koleno připlešatělý pupkáč, všichni s odstupem neškodní. Tak jsem jim pokynul, ať nezdržují a jedou dál.”

Den prvý
Šleprař v Oetzu: „Po obědě se třikrát nechali vyvést na kopec nějací obstarožní cyklisti a čert ví, kudy jezdili, protože první jízdu zamířili někam k boudě Bielefelder (kde to nahoře na pět metrů jízdy musí člověk 3 metry nést, střední pasáž celkem prudká a dole je zákaz vjezdu kol, takže je to tam nutno různými frckami objíždět), druhou jeli na západ k stezce po hřbetu (co má sklon 1:4) a třetí směr Ochsengarten tak pozdě, že už jedinou zajímavost té oblasti (lanovku na Kuehtai) stihnout nemohli.”
Mládenec s celopérovým elektrokolem: „Tak takové exoty jsem ještě neviděl – jeden (s kostkovanou košilí) ležel na šotolině na zádech s bikem nad sebou a další dva se hádali o to, jestli si hraje na kečup nebo jestli se pokusil udělat eskymáka”.
Hajzlbába Panorama-restaurantu: „Pomóc, Češi! Když jim nastavíme na záchodě teplou vodu, aby ji nemohli pít, tak si klidně vlezou do kumbálku se smetáky a naberou studenou! Budu muset všechno zavírat, jinak je nezastavím. Navíc si vzpomenou s občerstvením pár minut před zavíračkou, to přece nic jiného než pivo-limo dostat nemůžou.”
Zatrpklý zemědělec z luk: „Z lesa se po turistické značce vynořili nějací pobudové na bicyklech. Tak jsem je alespoň postrašil, že dole číhají policajti a dávají pokuty.”
Servisní technik v Oetzu: „Pět minut před šestou a do krámu mi vtrhne chlap a chce špajchnu, že prej si ji v předním kole urazil a že si ji namontuje sám. No, nějakou jsem mu prodal, ale jestli byla dlouhá akorát, tak za to bych ruku do ohně nedal!”
Autobusák: „I když jsou v jízdním řádu cyklospoje jasně označeny jako „mitt Radanhaenger“, někomu to nedá a snaží se mi nacpat dovnitř i s kolem. Tihle tři dokonce tvrdili, že jim můj kolega z předchozího busu a slečna z ústředny řekli, že já je vezmu. No, nakonec to pochopili a nasedl si ke mně jen jeden bez biku – asi si jel vyzvednout auto, aby popovezl ostatní.

Den druhý
Důchodce na náměstí Umhausenu: „Čekali jsme s paní na autobusové zastávce, ale v klidu to nebylo - nás a širé okolí rušili tři osoby očividně pocházející z Ostblocku. Řvali na sebe přes ulici a stáli u přechodu, až jim řidiči zastavovali. Zkrátka hrůza.”
Poutníci pod hochebenským ledovcem (2330mnm): „Kromě pěších to ke kostelíku vytlačili i nějací cyklisti. Pokorně se drželi nudné šotoliny, jen jeden (byl zelený jako žabáček) si zajel k ledovcové plotně odřít si koleno.“
Servírky (oblečené v džínách a strakatých košilích): „Na polívku se ukázalo trio pánů předdůchodového věku. Přestože byli halasní, moc jsme jim nerozuměly – snad jen slovo dirndl. No tak kvůli těmhle třem nás do šněrovačky fakt nikdo nedostane!“
Obsluha Downhill grilu: „Na zdi lanovky máme vyvěšená fota našich lyžařských superstar, ale tenhle borec by tam měl mít obrázek taky a to za výkon předvedený v disciplíně běh na záchod!“
Brožura Cyklotipy pro rodiny s malými dětmi: „Ze zastávek označených “pro cyklisty” se nechte vyvézt autobusem vybaveným speciálním přívěsem až do Obergurglu 1900mnm (přeprava kol a elektrokol je zdarma). Nově vybudovaná 20-ti kilometrová stezka s mimoúrovňovým křížením silnice (značená číslem 11) vás bez velké námahy mírně svažujícím se údolím zavede zpět. Jako cíl můžete navštívit museum Tradic venkova. Tento výlet je vhodný pro osoby všech věkových kategorií a různých oblastí zájmu.”
Paní domácí: „Ti strejcové, co u mě bydleli, přijeli hrozně zhuntovaní, ti museli určitě vyjet až k Itálii na Timmelsjoch. Bylo hrozné vedro, to minulý týden měli přijet - příjemných 10°C a pršelo jen občas. ”

Den třetí
Sjezdař Wolfgang Krýgl: „Při zastávce v půlce svahu jsme narazili na dva pantáty – jako jediní na svahu sedlali 29-tky a klopenky museli jezdit vnějším obloukem, protože se dole do tobogánu nevešli. Ten vepředu vypadal ještě plný sil a hopsal jako mladík, ten vzadu měl na lýtku vypálený čtvrtkruh se čtyřma dírama od brzdového kotouče a mlel z posledního.“
Uvaděč do kina Bond 007 3000mnm: „Opravdu jsem si myslel, že ten týpek v kostkované košili, cyklopumpkách a sandálech jde k nám na promítání. A on se vydá na sněhové pole!“

Závěrečné proslovy
Hodnotitel A: „Hory krásné - se strmými štíty a nahoře pokryté sněhem, koryty řek a potoků hučelo neuvěřitelné množství vody a tráva v údolí zelená jak od Pink Floydů. Nádhera!
Hodnotitel B: „Domů jsme se dostali nabití pozitivní energií a s pocitem, že jsme byli pryč týden. Navíc bez velkého úrazu a jen s drobnými trablemi s materiálem - Mouťa otočil řídítka /naštěstí jen skrz šrouby hlavového složení, takže se to dalo opravit/ a Česlavovi taktak že nevypadl uvolněný šroub držící tlumič. Takže za mě OK.
Hodnotitel C: „První den jsme sice nestihli Kuehtai a nejeli sjezdík od kapličky v Oetzerau, druhý den čertvíproč nejela lanovka v Hochgurglu a my tak ani z dálky nezahlédli Hochalpenstrasse a třetí den jsme netrefili sedačku Langegg, ale jinak plán v kostce vyšel. Hlavní bylo, že se podařila základní rozhodnutí: A) nebát se přehršle sněhu v Rakousku a nejet do Slovinska, B) posunout kvůli umvetru výjezd o týden a C) 500 výškových metrů z hlavního údolí na apartment vyjíždět autem.
Hodnotitel D: „Extrémně průměrný výlet, včetně faktu, že si nikdo s sebou nevzal čaj.





 
Login >>



HOME  |  © WEBaction 2004