Úvod Společnost za lepší využití horských kol WEBaction


5.07.2010
Novohradky po 9-ti letech


Po delší přetržce si Mouťa s Romčou zavzpomínali na konec devadesátých let, během kterých navštěvovali tuto (člověkem trošku pozapomenutou a tím krásnou) oblast.
Nastal znovu pravěk - v tůňce si rochnili trilobiti, brontosaurus za návrším jedl přesličku a Mouťa seděl na svém dvacet let starém kole značky FORT. Stal se tak členem elitního klubu těch, co přesedlali z fulla zpátky na hardtail (takových lidí je ke dni vydání článku na celém světě jen 23). Sedlo značky „Kdyby bylo vyřezané z lipového dřeva bylo by měkčí“, šlapátka velikosti kopačáku s klipsnami, nulové odpružení (i vidlice se ani nehnula - zatuhlý elastomer) a brzdy se špalky přitláčenými k ráfkům. A ještě další drobnosti mu „zpříjemňovaly“ život , jako třeba „opačné řazení“ (vůči RAPID-FIRE, kde shazováním dává lehčí převody). „Naštěstí“ Romču bolela záda a tak se jezdilo jen lehčím terénem či po asfaltkách. Počasí kupodivu vycházelo.
První výlet byl za příjemných 25stC a po deštíku předešlé noci je v půlce chytla 45 minut trvající přeprška (trasa Pohoří-býv.Pavlína (cesta 1193)-Dolní/Horní Příbraní-Leopoldov-Baronův most-Pohoří). Další den měli víceméně cyklopauzu (prudké lijáky byly skoro celý den a na kole ujeli asi jen kilometr od Malont směr Cetviny).
Druhý natáhli do Rakous: Hojná Voda-Dobrá Voda-Šejby (cesta 1048)-Moorbad Harbach-Maisen-Nebelstein (1017mnm)-Schwarzauer Hof-Zlatá Ktíš (vlezl tam jen Mouťa - Romča si radši na břehu opakovala větu "Je mi zima")-po silnici přes Černé Údolí a Staré Hutě zpátky na základnu.
Na třetí pak popojeli na Baronův most a pak Pohoří-Bucherser Kapelle-Lainsitzquelle-Karlstift-Einsiedelbach-Joachimstal (viz „Alles Gute“ – 85.díl)-Fishbach-Harmanschlag-Althutten (neplést se Starými Hutěmi!)-pod Himmelreichem-pod Nebelsteinem-Schwarzauer Hof-Zlatá Ktíš (ve vedru delší koupel)-Žofín-Huťský rybník-západní svah Vyhlídky (941)-Baronův most.
V průběhu týdne si navíc Mouťa dal 2x sjezdík Hojná Voda–azimut do Dobré Vody–po značce do Stropnici (mimochodem, místní „Stropy“ se moc nezměnili, akorát že tentokrát seděli před bytovkami v kroksách). Poprvé na Romčiném kolečku (kvůli přední vidle), ale zjistil, že je ten rám mnohem menší, než si pamatoval a navíc že již měkčí pružení je tak jako tak jeho vahou zatlačené s funkcí značně omezenou a proto podruhé už vyjel na svém modráskovi. Jinak to bylo super, v azimutu suťovým polem se mu dokonce podařilo spadnout – dole pak zjistil, že vytrousil z dresu pumpičku, ale nevadilo to, protože se tam vydal na procházku a kupodivu ji v lese v místě karambolu našel. A vzpomněl si i na svůj historický styl, kdy v rámci sebeobrany proti vytřesení na rozbité polňačce jel „bez drža“ – s prsty přichystanými těsně okolo gripů zasáhnout (rozuměj uchopit řidítka) v případě nějakého velkého hrbolu.

Doplněk k místu zvanému Joachimstal aneb „Alles Gute“ – 85.díl:
Probereme si nejprve některá slovíčka.
das Scheune - stodola
der Reifen - pneumatika
leere - prázdná
die Kreuzotter - zmije
die Ringennatter- užovka
bereitwillig - ochotný
die Radtour - cyklovýlet
das Werkzeug - nářadí
die Bohnen - fazole
das Stroh - sláma
A teď se naučíme jedno větné spojení.
doof wie ein Bohnenstroh sein - blbý jak poleno
A nyní si přečteme již celý článek.
M: Gutten tag!
X: Gutten tag!
M: Entchuldigen Sie, bitte. Haben Sie der Slusser numer funfzehn?
X: Nicht im das Hause, aber ich werde nachsuchen in das Scheune. Was ist passiert?
M: Meine Reifen ist leere. Ich mochte der Defekt reparieren.
pauze
X: Hier ist der Slusser.
pauze
X: Und keine angst – die Schlange dort ist nich eine Kreuzotter, das ist eine Ringennatter.
Na tomto místě si M+R vyslechli kratší přednášku o plazech na území Rakouska a o tom, jak běžné kousnutí zmije místní neřeší u doktora protijedem, ale několikadenní horečkou a natečením nohy do tvaru konve.
M: Na endlich – fertig. Danke vielmals.
X: Keine Ursache. Auf Wiedersehen und Alles Gute!
M: Auf Wiedersehen!
Rozejdou se a po chvilce dumají o celé záležitosti.
M: So ein bereitwillig Mensch!
X: Solche Radtour ohne notwendig Werkzeug! Der Mann ist doof wie Bohnenstroh sein!

Dovětek:
Jak doopravdy na tom je zle jeho kostitřas však Mouťa zjistil až příští týden při sólo vyjížďce na Babí lom, kdy se při sjezdu do Podlesí ukázalo vše v pravém světle – že brzdy nebrzdí (musí je mačkat čtyřmi prsty a síla pak chybí na držení řidítek), že zadní kolo kope jak šílené (musí se hlídat i jízdní dráha vzadu) a že je z toho vytřesenej jak o dožínkách. Mimochodem, bylo nad 30stC a vrchní v Lelekovicích vykládal něco o sebemrskačích, jejichž výskyt měl až doteď omezen pouze na Filipíny.





 
Login >>



HOME  |  © WEBaction 2004