Úvod Společnost za lepší využití horských kol WEBaction


3.08.2001
Brody v okolí Brna - 4.5 ročník (noční Bílý potok)


Milí,
vzhledem k předpovědi počasí na konec týdne nastal čas přejít od slov k činům a provést akci. A to v pátek – 18:00 bude odjezd od "letadla" Kočičím žlebem směr V.Bíteš. Trasa pak bude pokračovat přes brody Bílého potoka, Šmelcovnu a Veverskou B. zpět do Brna. Předpokládaný čas návratu je ještě za tmy (něco před třetí hodinou, podle toho, jak to půjde).Nestyďte se a posílejte přihlášky.
Mouťa
PS: Osvětlovací megalampa Silva bude zajištěna Blerym.
PPS: Karle-Martine, rozdistribuuj to prosím po Unise kolařům (Wičar,...).

Pátek 3. (jen ta jednička před trojkou chyběla k dokonalosti) byl dlouho očekávaným termínem prvních experimentálních nočních brodů. Už jsem dopíjel "U letadla" svoje bahno když Bleri (na jeho četná přání píši s měkkým "i") plavně přeskočil dvířka kabrioletu své známé a jal se sestavovati skálostroj (rozuměj RockMachine). Chvilku po půl sedmé jsme pak odpíchli vstříc dobrodružství. Pod Kočičím žlebem Bleri doladil nastavení kola, já se vyčůral a mohlo se stoupat. Nějak mě to nešlapalo a tak jsem většinou funěl jako druhý. Ani ve sjezdech jsem neexceloval - Bleri se mě lehce držel. Asi jsem se šetřil na brodění, ale měl bych to radši svést na elastomer mé vykvedlané vidlice, který se s plynem a olejem vidle mého souputníka nedala srovnat. Počasí bylo příjemné, obloha jasná a my se kochali hrou barev zapadajícího slunce. Protáhli jsme se bez problémů přes Hvozdec, Javůrek a Devět křížů na asfaltku do V.Bíteše. Jediným rušivým prvkem bylo chrastění a přeskakování přes zuby mého vytahaného řetězu (chtěl jsem ho vyměnit až po akci). Na náměstí jsme se lehce navečeřeli a něco po deváté jsme šli na to.

Nebe se v mezičase poněkud zatáhlo a občas se někde ve veliké dáli slabě zablýsklo. My se po modré pustili ke Křoví a před kamenolomem zvládli bez obtíží a většího smočení první brod (osvětlovač by asi měl stát před brodem na druhé straně, než po které jede osvětlovaný - vyhne se tak oslňování a stínění). Vody nebylo nijak kór moc a vypadalo to, že nám nižší hladina brodovou pasáž ulehčí. V Křoví jsme trošku bloudili, když se nám podařilo sjet z modré (ono ve dne je přece jen kapku líp vidět a já nejel moc soustředěně). Nějaké síly jsme ztratili přes posekané, ale hlavně rozryté a suchem na kost ztvrdlé pole. Kolem bylo spousta zvěře - srnky, žáby, slimáci, myši, kočky, psi, ptáci ... (poplašené počasím a hypnotizované našima svítilnama). Začalo víc fučet, blesky (už doprovázené bubláním hromů) byly častější a to z obou stran údolí. Poletovalo listí i v místech, kde se mi to zdálo jako "za větrem". U starého mlýna Bleri dojel - podařilo se mu urazit přehazku (asi o nějaké větve). To je tak, když někdo šetří a koupí obyčejné Deore.

Nastalo období chybných rozhodnutí. Bleri s sebou neměl mobil (někdy se mně zdá, jakoby tyto přístroje mohly být užitečné) a tak jsme se domluvili, že dojedu do Brna a autem ho vyzvednu v Bíteši na náměstí, kam si kolo dotlačí. Pokračoval jsem dál a asi po pěti minutách začalo trošku krápat - než jsem si oblíkl šustku, byla z toho průtrž mračen. Nebylo vidět na víc jak 10 metrů (alespoň ne přes mé brýle) a voda se celkem bohatě řinula odkudkoliv. Dojel jsem k nedaleké u asfaltky stojící chalupě, zavolal "nemohl bych se tady na chvilku schovat?" a přehodil kolo přes zamčenou branku. Pod přístavkem pro auto (aby na něj nesraly včely) jsem pak s majitelem a jeho synem strávil následující hodinku v družném hovoru, většinou na téma "chalupaření v lokalitě Bílého potoka". Mezitím bouřka vesele pokračovala a jak se motala, tak v cyklech zesilovala a slábla. Jednou vypadla elektrika a občas to fláklo dost blízko, takže lampa pouličního osvětlení (která zabírala na fotobuňku) zhasínala výbojku, protože si naivně myslela, že už je den.

Asi kolem jedenácté mě čekání přestalo bavit - zvedl jsem kotvy směr Brno (namísto abych jel k nejbližšímu telefonu). Pršelo jen drobně a nebylo moc chladno, přesto mě k rozhodnutí pokračovat po asfaltu stačil jediný pohled na zpěněnou Bílou řeku (byl by to sice slušný extrém jet za pokračující bouřky terénem, ale čert ví, kdy bych dojel a Bleri by asi celkem vytuhl). Vyšplhal jsem k Svatoslavi a chvilku kufroval ve snaze zkrátit si cestu. Nástrahami na jindy bezproblémové cestě byly drobné popadané větve a hluboké louže, nepříjemné pocity vyvolávalo i všude naaranžované listí. Nebylo toho moc ve tmě vidět, zejména poté, co mi nevímproč “odešla” čelovka. Kritické (ale naštěstí i řídké) byly zejména momenty, kdy v protisměru jedoucí auta vypálila mé oči (než došlo k akomodaci čoček). Deštík byl přijatelný (jen v jednom momentě byla kratší - asi 10minutová - přeprška, kterou jsem přečkal schován ve vchodu jednoho maršovského baráku), ale blesky se celkem snažily. Na noční obloze byly výrazné a z náhorní pláně před Lažánkami do dáli pěkně viditelné. Nejvíc mlátily kolem Tišnova, ale ani jihozápadně ode mne to nebylo špatné. Dost z nich bylo vodorovných a letělo přes mou hlavu z jednoho centra ke druhému. Paráda. Naštěstí jsem si zrovna nedávno (na minulém výletě v Olešnici) přečetl nějaký náhrobní kámen oběti blesku, takže jsem se tak nebál. Za Veverskou B. už bouřka pominula a déšť ustal (jen z dálky občas něco probliklo). Ve čtvrt na dvě jsem si s devadesátkou v nohách (které mi šlapaly čím dál tím líp) převlékl mokré hadry a jel autem pro Bleriho.

Ten čekal v hospodě už asi od půl dvanácté. Po našem rozdělení šel v největší slotě po poli zpět ke Křoví (přemýšlel, jestli kolo kvůli atmosférickým výbojům nezahodí), kde se vetřel do domu nějakých vesničanů. Domorodci byl všelijak opečováván a nakonec wartecem zavezen do Bíteše (v Brně na něj čekal v hlasové schránce mobilu vzkaz mé ženy, že pro nás kvůli bleskům někam přijede).

Závěrem bych vyzval všechny členy Výjimečného výboru, aby se dostavili na pravidelnou schůzi (je potřeba projednat status páteční akce - zda půjde o první noční brody, o 4.5 ročník denních nebo jestli bude záznam o této ostudě vymazán).

PS:
Při umývání kola (nechtěl jsem ho dát do opravny na seštelování moc špinavé) jsem měl pocit, že se sedlo nějak ginglá. Druhý pohled odhalil oprýskaný lak a třetí prasklou trubku rámu.


-mou-

OHLASY:
BLERI (vzkaz z mobilu)
Ještě jednou díky za záchranu. Flašu našels? Kdy bude schůze? Reklamaci přehazovačky zatím neuznali, prý o tom budou přemýšlet, když už se to stalo v mírném kopečku a na asfaltu z ničeho nic, no uvidíme.

BREZOŇ
Jsem docela rád, že jsem nebyl v Brně. Protože na rozdíl od ostatních zbabělců (včetně Boba) bych se s největší pravděpodobností zúčastnil.
Martin

BOBO
Hmmmm, kvalitka. Myslím, že není daleko chvíle, kdy někdo potká opravdu BIG zážitek, který vejde do análů všech brodů. Něco jako tornádo, nebo podobně.






 
Login >>



HOME  |  © WEBaction 2004