Úvod Společnost za lepší využití horských kol WEBaction


15.03.2009
Mouťa si zase jednou užíval


Mouťa si zase jednou užíval. Ptáte se čeho? Asi ne. Ano, správně, cyklistiky. Na cyklostránkách je povětšinou řeč o cyklistice a tak se nedozvíte nic o jeho harmonickém rodinném životě (nebojíme se použít technického výrazu „vyšší harmonická“) a o jeho pracovních úspěších. Dokonce nebude řeč ani o pěveckých výkonech ansámblu brněnské hudební scény v představení „Les miserables“, které navštívil večer onoho inkriminovaného dne. Mouťa si užíval kolopřejezdu na oblíbené trati Benešov u Boskovic – Brno.

Od předchozího tripu uběhlo vinou služební cesty asi 5 týdnů a tím pádem se radoval i z drobností. Hned na začátku shledával potěšení ze zvuku zaklapnutí boty do SPD-čka. Užíval si ve vzduchu vonícího jara a nad polem trylkujícího skřivana. Zajel do lesa. Ochladilo se ze 4 stupňů někam blíž k nule a zároveň se zvedla relativní vlhkost a on si užíval možnosti čeřit mlžné opary sublimujícího sněhu.

Pesimistické odhady, že sníh bude jen nad nadmořskou výškou 700m se nepotvrdily a až po jižní svah nad Sloupem byly cesty bílo-hnědé. A tak si v rozlučce se zimní sezónou naposledy užil úžasných pocitů z jízdy po sněhu a ledu. Třeba toho, že jede jinam než kam směřuje přední kolo a zatočit musí přesunem váhy. A nebo že to při přejezdu z jedné vyjeté koleje do druhé pěkně tancuje. A že se můžou i na povětšinou odtáté cestě objevit ve sjezdu v zatáčce mezi kameny ledové desky.

Užil si všech možných povrchů - kombinací sněhu, ledu, vody a bláta v různých i poměrně hlubokých vrstvách odpovídajících nedávnému tání metru sněhu. Třeba vrstva kyprého sněhu, pod ní nabředlý led a pod tím bláto. Nebo voda na ledě a pod tím schovaná další hlubší voda. Střídání povrchů působilo v jednu chvíli jako intenzivní brzda a naopak jindy jako kdyby někdo zapnul pomocný motorek. Navíc se dalo jen velmi stěží odhadnout (např v poli za Žďárnou to kupodivu víc valilo po okrajích bláto/ledové směsky než po měkkém blátě samotném).

Užíval si neobyčejného pohledu na tající haldy sněhu – hřiby zbytků koulí (ne nepodobné erozí omletým pískovcovým skalám v Adršpachu) či pohádková zmenšenina krajiny s jezery, kopci, řekami a úvaly. Bavilo ho pozorovat, v kterých místech zůstalo víc sněhu a domýšlet si k tomu lokální důvody. Zpočátku jel pomaleji než obvykle a tak měl na pokukování kolem sebe sdostatek času (důvod jeho nižší rychlosti byl prozaický – nepodařilo se mu oklamat organismus, když marně krájel na nudličky pečenou kachnu a knedlíky se záměrem vyvolat dojem, že pojídá lehké těstovinové jídlo).

Užíval si i počasí – drobného mrholení u Suchého, bezsrážkového úseku za Žďárnou a hlavně lijavce okolo Macochy. Tak toho si teda fakt užil fest! Rukavice měl durch mokré (náhradní si nevzal) a z vlasů a po tváři mu tekly brakické čůrečky. Naštěstí bunda vodě vzdorovala a tak měl vršek jakž-takž. Před Blanskem si řekl, že v takhle husté přepršce už dál nejede. Zřejmě ho někdo slyšel a déšť vypnul. Ale ne navždy, ještě ho kropil za Adamovem a v samotném závěru v Brně.

Užíval si i pohledu na takřka povodňově bouřící Punkvu. Dokonce měl na soutoku u Blanska dojem, že je v ní víc kubíků než ve Svitavě.

Užíval si taky v místech, která bývají druhdy fádní - v rámci oprav asfaltky podél Svitavy mezi Adamovem a Bílovicemi pro něj vybudovala nejmenovaná stavební firma asi 30m dlouhý single track. Mouťa si s chutí zabalancoval v rozryté hlíně na kraji asi 4m hluboké jámy. A pak že se pro bajkery nic nedělá!

Užíval si i samoty – za celou dobu nepotkal moc lidí, nejvíc paradoxně hned na začátku u vysílače Skalky (skupinou asi 30 nevidomých se musel prodírat s nejvyšší opatrností), ale pak dlouho nic až v Krasu se pod pláštěnkami krčilo pár zmoklých skupinek pěšáků a pouhopouhé 2 kousky cyklistů. U lidí a u včel medvěd Pú a Mouťa nikdy neví a tak moc nechápal, kde všichni jsou - buď vyjedou až 1.jarní den (v kraťasech do vánice jako obvykle) nebo byli zalezlí doma v knihovně hledajíc ve svých soukromých sbírkách časopisu VELO článek „Jak se vybavit do absolutních sraček“. Čert ví.

Zkrátka a dobře Mouťa si užil všeho možného dost a dost. A co vy? Chtěli byste taky? Na to je snadná pomoc – prostě vylezte z peřin, popadněte kolo a jeďte, kam vás gumy zavedou. A nehleďte při tom na podmínky – kolo můžete od bláta umýt, hadry vyperete nebo odrolíte a z nějaké té rýmy se časem taky vysekáte. Ale hlavně si užijete a to vám už nikdo nevezme!





 
Login >>



HOME  |  © WEBaction 2004