Úvod Společnost za lepší využití horských kol WEBaction


10.04.2008
LUŠTĚNKA O CENY


ÚVOD:
A je tu opět tradiční luštěnka o ceny. Řešení posílejte na novou adresu jirimoutelik@seznam.cz , uzávěrka je do 15.6.2008, kdy budou ze správných odpovědí (za účasti několika známých „notářů“) losováni tři šťastní výherci. Pro ty méně úspěšné alespoň uvedeme úplné znění tajenky.

ZADÁNÍ:
Novúa rusalfi Babskou
Vlčíc verna ťuknl lákala a tak Novúa bujnul romcedovou richtv a na callu maják na Kurió . Bez transmu stanul u Podléri, pak ale lidursaxdné copy zreji kondenpku – mpsvámuck to po celtčke modré. Za civilu salzmůck osoběn kříženkrbžem gangu. Palecl axiovuem a otokbl nadávky. Občas vyzvl ušetřu a navíc zobrakroval do přáhelen přehazku (následovalo suknědkoé minútí zpět).
Novúa už ten den hrebimék nezemlal – dal jen Jejdkouhce, Uranov, Bilouice, Roadshad a lumpovůh přes lochmu v Zanikág. Vyslap ukončil pokřikem gulin-gulin-gulin v Jsrnjí.

VYHODNOCENÍ:
Z celkem 0 přihlášených luštitelů uhádlo plných 100% řešení – totiž že text luštěnky je tvořen pomocí mobilního telefonu NOKIA a jeho funkce T9 výběrem nejpodobnějšího slova. Pro úplnost dovolte uvést správné řešení.

ŘEŠENÍ:
Mouťa šupajdí Babskou
Vlahá vesna vůkol lákala a tak Mouťa bulnul poobědovou šichtu a na bajku makal na Kuřim. Bez trampot stanul u Podlesí, pak ale liduprázdné bory zřeli komedošku – opruboval to po bejvalé modré. Za chvílu rajzoval opocen křížemkrážem hangu. Pajdal azimutem a mumlal nadávky. Občas vyzul tretru a navíc zmasakroval do špajchen přehazku (následovalo rukodělné ohnutí zpět).
Mouťa už ten den hřebínek nezdolal – dal jen Lelekovice, Vranov, Bílovice, Soběšice a jumpnutí přes lochnu v Zamilcu. Výšlap ukončil pokřikem hulho-hulho-hulho v Krpoli.

DOPLNĚK:
Původně se text jmenoval „Sám na babu“, ale výbor tento titulek odmítl jako průhlednou bulvární snahu nalákat důvěřivé čtenáře na sexuální tématiku. Původní znění pro srovnání následuje.

ORIGINÁLNÍ TEXT:
Krásný jarní den s teplotou kolem dvacítky by bylo hřích nevyužít a tak se Mouťa rozhodl dát „babskou“. O půl dvanácté (už s obědem v břiše) vyrážel z řečkovické „Špice“ kolem květoucích stromů a keřů směr Velká Baba.
Do kopce to napral až moc a dost to (fyzicky) vydýchával, ale takřka liduprázdné lesy byly balzámem na jeho nervy a on si užíval o sto péro. Jen mu trošku kazilo náladu ještě stále přetrvávající přeskakování nového řetězu. Blatníky měl zbytečně – z těch pár louží by stejně rychle oschl. Tlačen hodinou návratu staré známé úseky do Kuřimi a k Podlesí bez velkého uvažování doslova prolítl a získal pocit získané rezervy. I nelenil a začal vymýšlet – a podařilo se mu vymyslet to nejlepší, co mohl. Že zkusí vyjet na hřeben Babího lomu po staré již před drahnými lety přeložené stezce. A výsledek se dostavil – netrefil ji dobře, ve snaze najet si dal azimut a už to bylo. Podařilo se mu v jednom z těch prudších svahů blízko Brna se prodírat hustníkem (už si skoro myslel, že takhle husté nejsou), pajdal zpocen do hangu bez nějaké větší naděje na objevení lepší cesty. Do toho se mu začala vyzouvat při chůzi podrážka tretry a jako vrchol mu v jedné z řídkých pasáží v sedle malý pařízek šoupl přehazku do špajchen a změnil ji k nepoznání.
Nacpal se oplatkem a čokoládou, naglgal se vody a objel masiv Babího lomu po cyklostezce a silnici. Rozhodoval se mezi různými alternativními kratšími trasami (po asfaltce přes Jehnice či přes Útěchov), ale času mu ještě trošku zbývalo a tak nakonec zůstal u původního zámyslu se sjezdem do Adamova. A dobře udělal, protože mu to fakt sedlo. S vyplaveným adrenalinem pokračoval neprodleně do Bílovic (tam mu zapomenutá sluneční krytka na brýle vadila asi nejvíc, protože to tak fakt hustě smažilo) , nahoru na Pansku jíchu (dovolil si ztratit asi 180sekund vyexnutím jednoho škopku), zablbl si v houpáčkách podél plotů Soběšic a v Zamilcu a šlapy-šlap, už byl zpátky v Řečkách (přesně jak si předsevzal, tj. do 15:00).

EPILOG:
Když Mouťa ve svahu Babího lomu udiveně zíral na kolečka a plíšky co normálně tvoří přehazovačku a snažil se si představit (s dopomocí kresby klackem v hlíně), jak by se to mělo naohýbat tak, aby to zase nějak fungovalo, tušil, že jde a labutí píseň tohoto dílu. A opravdu – v servisu už se ho týmu mechaniků nepodařilo oživit. Protože na otázku „Prej jakej je rozdíl mezi XT-čkovou a LX-kovou přehazkou?“ je logická odpověď „Žádnej, když řídí Mouťa!“, pořídil si novou už jen v LX-ku. A je moc spokojenej – konečně mu trakce pracuje jak má. A přitom stačilo tak málo – vyměnit řetěz, devítikolco a přehazku.
Zkrátka a dobře řečeno slovy klasika:
práce mechanika – 320Kč
nová přehazovačka DLX+patka+řetěz+9-ti kolečko – 2450Kč
zážitek v tripu na Babí lom – k nezaplacení
na všechno ostatní máte různé kartičky, papírky a mincičky!
-mou-





 
Login >>



HOME  |  © WEBaction 2004