Úvod Společnost za lepší využití horských kol WEBaction


14.07.2007
Brody v okolí Brna


PŘED BRODY:
Fakt, že poslední dobou nejsou články s tematikou brodů na našich stránkách tak frekventované jako v minulosti by mohl v někom povrchnějším indukovat názor, že tento segment aktivit je ve společnosti „Za lepší využití horských kol“ v útlumu. Opak je ale pravdou. Sice v tichu a bez zbytečného humbuku, o to ale intenzivněji a hlavně v klidu pracuje podsekce brody (vedená neutuchající touhou dosáhnout ve své disciplíně nirvány) na plný výkon - bádá, třídí myšlenky, ověřuje nápady. Samozřejmě též paralelně sleduje konkurenci v branži, ovšem bohužel takovéto zdroje obvykle moc přínosného neuvádějí. Jako ukázku nám dovolte ocitovat rady uvedené na jednom z mnoha serverů za plytkou mlákou.
Vincent Cheng http://gpu.srv.ualberta.ca/~vccheng/ MTB - FAQ file.
Subject: 2K. Water riding
A) Never ride into something that you can´t see the bottom of.
B) If there are not too many obstacles, you can ride through the water as usual.
C) Instead of cranking in a high gear, try spinning in a low gear if the water is too deep.
D) If the water is real deep, try ratcheting your pedals by doing quarter pedal strokes.
E) Brakes will be much less effective when wet, so watch out. After riding through the water, pulse both brakes a few times to scrub off the water.
F) Water can get into bearings and damage them. So don´t ride things that are too deep (anything higher than your bottom bracket is considered deep by most people).

Aniž bychom zpochybňovali autorovy zkušenosti (představuje se sice jako 19-ti letý mladý muž, který jezdí už tři roky, ale na druhé straně tvrdí, že spolupracuje při vytváření svých děl s lidmi majícími MTB daleko víc pod kůží a navíc čerpá i z jiných na internetu nacházejících se zdrojů), doplníme některé body o názor podsekční redakce.
ad A) Lze jen upřímně závidět Kanaďanům jejich čistou přírodu (a nedivme se, že ji takovou mají, protože na jiném místě Vincent nedoporučuje jízdu na mokra, protože pak pneumatiky kol zanechávají za sebou stopy - viz pravidla IMBA /International Mountain Bicycling Association/). Toky, u kterých člověk vidí skrz vícemetrovou vodní masu až na dno, se už u nás bohužel nevyskytují.
ad B) Zde se zřejmě hovoří o takzvaném „náborovém brodu“, jehož dno je umělé - kupř. z betonu.
ad C) Tím, že autor nejde do detailu (např. jaký převodový poměr zvolit pro jak hlubokou řeku), posouvá svoje informace do kategorie časopisů Marianne/Cosmopolitan a jejich článků typu „Sedm rad jak projet na kole vodou.“
ad D) Konečně první konkrétní doporučení. Zdaleka však nejde o originální soud - pro ty, kteří si chtějí v mělkých vodních překážkách uchovat suchou obuv ho v roce 2002 uvedl ing. Jiří Moutelík ve své publikaci „Rukověť brodaře“ - viz adresář JINÉ stránek www.webaction.cz/kolo (skupina autorových právníků nyní celý případ jasného porušení autorských práv studuje s cílem najít optimální postup k ochraně práv svého klienta).
ad E) Nic nového pod sluncem
ad F) Tady je jasná odpověď na subjektivní otázku: „Čemu říkáte hluboká voda?“. Pro dokreslení je dobré porovnat Vincentovo kritérium s již uvedenou „Rukovětí brodaře“ - jím doporučovaná max.hloubka leží někde mezi bodem B a C stupnice (F-ko popisuje jízdu v sedě při ponoru hlavy).

POZVÁNKA:
Zvážení (a to jste všichni, to mi nevymluvíte),
v časové tísni (a tudíž bez jakékoliv poezie) oznamuji detaily k plánovanému x-tému /ani nemám čas to spočítat/ ročníku akce "Brody v okolí Brna":
sraz A (pro motoristy): Svatoslav, 09:45 (doporučená trasa Veverská Bitýška - Lažánky - ....)
sraz V (pro přátele ČD): Brno hl.nádraží, odjezd vlaku do Vlkova u Tišnova 7:57, doba přepravy cca 1h, koupit si lístek na kolo jako spoluzavazadlo
sraz VO (pro přátele ČD, kterým ujede předchozí spoj): Brno hl.nádraží, odjezd vlaku do Vlkova u Tišnova 9:57

přibližný plán cesty (bez záruky státního notáře):
10:15, Bílý potok pod Svatoslavi, spojení A+V (mám na mysli vytvoření jednoho peletonu, ne nějáký grupáč v přírodě)
13:00, Šmelcovna nebo Hálův mlýn, oběd
14:17, Bílý potok za Hálovým mlýnem, spojení AV+VO
16:30, Veverská Bitýška, občerstvení
19:00, hráz Priglu, rozchod

Záměr je takový, že podle stavu drobotiny by se otci během přestávky ve V.B. (či v připadě nouze dřív, třeba z oběda a nebo naopak později, třeba druhý den) vrátili do Svatoslavi pro auta.
Prosím všechny, co se rozhodnou pro A, aby sdělili případné rezervy v kapacitě, že by mohli někoho bez auta svízt.
Těší se
Mouťa
PS: Budu mít s sebou mobil (731 287 151).
PPS: Já osobně pojedu na sraz A, ale volné místo ve vozítku v tuto chvíli nemám, protože jsme zatím celá rodina jakžtakž zdraví.

UPOUTÁVKA Z PLÁNOVANÝCH AKCÍ:
BRODY V KATEGORIÍCH VETERÁN (BABKA), MUŽ (ŽENSKÁ), PUBOŠ, VÝROSTEK A DĚŤÁTKO
Termín se zdá být stanoven, probíhají horečné přípravy a dříve než budou dokončeny, dovolte nám seznámit vás s jednou z dalších našich již proběhlých akcí.
Jedním z překvapivých signálů z vyhodnocení únorové ankety provedené marketingovou firmou Sonda (naprosto v rozporu s jejím reklamním krédem „Zadej si průzkum, jaký potřebuješ a my ti dodáme výsledky, po kterých toužíš!“), zaměřené na veřejné mínění o Společnosti za lepší využití horských kol byl fakt, že někteří respondenti se o podsekci brody vyjádřili jako o „bandě úzce zaměřených tupanů, kteří nemají širší záběr“. Je zjevné, že ani masivní propaganda nevede zatím k vylepšení postavení Společnosti ve společnosti a že je obraz Společnosti v myslích obyčejných lidí stále nepřesný.
Jako příklad toho, co vše vykonávají dobrovolní profesionálové Společnosti pro prosté občany slouží i jejich literární úsilí, reprezentované mj. i seminářem konaným 31.března a 1.dubna 2007 v Brně, se zaměřením na přísloví „Nestahuj si kalhoty, když brod je ještě daleko“. Dovolte mi přinést stručný výcuc z tohoto duchovního setkání.
Po kraťounkém úvodu a představení se všech účastníků byl otevřen bod první - výklad přísloví. A jen nadlidskou snahou se nestal zároveň i bodem posledním. Diskuse, která se totiž k tématu prudce rozhořela nebrala konce. Pedanti se utápěli v definování vzdálenosti „co je to daleko?“; feministky podaly pozměňovací návrh na „Nekasej si sukni, když je brod daleko“ a zatímco exhibicionisté tvrdili, že kalhoty k životu vůbec nepotřebují, tak drsňáci trvali na tom, že s výjimkou stolice není žádná jiná životní situace, kdy je třeba tuto část oděvu sundávat.
Spory „o gatě“ pokračovaly během společné večeře, některé horké hlavy se dokonce přely na pokojích v hotelu a tak se nedivme, že zaplnily i část druhého dne, přesněji řečeno celé dopoledne. Teprve pohrůžka organizátorů, že hadačům nebude vydán oběd utišila vlny vášní a povolila krátce probrat druhé téma, tj. hledání ekvivalentního přísloví v cizích řečech.
Pestrost debaty daná různým třídním a zeměpisným původem diskutujících, jako i jejich nasátím cizozemských vlivů během zahraničních cest zapříčinila fakt, že nebyl sestaven přesný žebříček s pořadím, ale pouze jakési skupiny přísloví obdobných vlastností:
- skupina A (ne přesně shodný význam mající):
Nestřílej, dokud neuvidíš bělmo jejich očí! (z války Severu proti Jihu)
Nepočítej kuřata dokud se nevylíhnou (Anglie)
Pokud je tvá zahrada daleko, neplýtvej jídlem (Haiti)
Pokud vidíš, že se dešťové mraky shlukují, chystej se chytat dešťovou vodu (Afrika)
- skupina B (neutrální):
Nikdo netestuje hloubku řeky dvěma nohama (Afrika)
Nechoď k vodě, dokud se nenaučíš plavat (Anglie)
Pokud se myš směje kočce, je poblíž díra (Afrika) /pokud se Mouťa směje spoluvýletníkům, čeká je brod/
- skupina C (protichůdně znějící):
Kopej studnu dřív, než dostaneš žízeň (Čína)
- skupina D (mimo mísu, tyto slogany vykřikoval nesouvisle jeden již poněkud unavený seminarista):
Uč orla lítat/Nos sovy do Atén/Neuč starou gorilu stezkám v džungli
Diskuse nebrala konce a tak musela být s příchodem policejní hodiny násilně přerušena za nejasného příslibu, že se možná k nějakým z jejích aspektů bude možno vrátit v případě vzniku volného času při akci příští, plánované na 2+3.června (debata s psychologem na téma „K jakým chemickým procesům dochází v těle /s důrazem na šedou kůru mozkovou/ v jednotlivých fázích průjezdu brodem?“).
Celý aktiv byl zakončen zpěvem - hymnus brodařů - Brodní (na melodii písně "Tluče bubeníček") viz 29.5.2004

AKCE:
V Svatoslavi u kostela se slezli přátelé ČD (Peca, Radýsek, Laďa/Terezka), zastánci přesunu po vlastní ose (Pavel) i motoristé (Březoň/Tomášek a nakonec se zpožděním i Mouťa, Ondra a Romana/Anežka) - lomítko znamená děcko v sedačce. Ondra byl nakonec jediným zástupcem kategorie podteenegrů /4-9 let/, ostatní potomci byli choří a nebo na jiných akcích - organizační výbor Brodů nyní prověřuje důvodné podezření, že někteří takybrodaři zneužívají informaci o tom, kdy se Brody konají k naplánování své vlastní zábavy vyžadující pěkné počasí, protože vědí, že to má Mouťa se sv.Petrem domluvené).
Tempo nebylo zpočátku nijak strhující. Stezičky byly následkem nedávných dešťů místy značně rozbahněné a kromě benjamínka Ondry limitovala rychlost i trojice houpačů v sedačkách a to zejména výkřiky "Drncáááá!". Tradiční fandění u každého brodu drželo peleton jakžtakž pohromadě, prvních několik lehčích brodů dali všichni (dva i Ondra bez fyzické pomoci), ale postupně "ztrát kytiček za šlápnutí" přibývalo a to nejen kvůli bahnivým výjezdům, ale též díky solidnímu stavu hladiny i na šutrácích v řečišti. Jeden kousek nedal nikdo, je to ten se skalky dolů a pod kládu a na poměrně omletý mokrý kámen si netroufl ani Mouťa (trošku se vymlouval na to, že mu jeho staré kolo nebrzdí dost dobře - celopéro nechal totiž doma, protože chtěl mít možnost prohazovat se s Romčou a ta espédéčka na keckách nemá).
Peca byla nějaká zmrzlá, protože jela v mikině a byla pyšná na to, že se jí daří mít jednu nohu suchou (Mouťa tvrdil, že kdyby s sebou Peca plácla do vody, tak by ležíc na boku držela levou nohu ve vzduchu a skrz tok bublala:"ale levou mám suchou!"). Jinak nikomu (ani dětem) v horku co tepalo už od časného rána těch pár kapek nevadilo.
Piloti sedaček byli pochopitelně opatrnější (děcka za nima byla bez kyslíkových bomb i bez šnorchlů), často čekali na nějaké ty předjezdce, aby snížili riziko koupačky. Někdy jim stačilo i Ondrovo tradiční prohlášení "Hlu-bo-ký!". Ondra sám se držel, jen ke konci se už unaven rozbrečel kvůli požahání od kopřiv (ono nebylo divu, i někteří dospěláci sykali a auvali, když se spálili).
Před Šmelcovnou byla jen jedna přestávka - malinová, aby si děcka ze sedaček protáhli trošku nohy. Na další pauzy už čas nebyl, postupně začal tlačit čas oběda a hrozit to, že nějaký prcek usne a tak už se víckrát nestavovalo. A tak posledních několik předobědových brodů se už vynechalo - soukromí zemědělci a pionýrský tábor to tam různě zahrazovali (zajímavých brodů je v té pasáži několik, dosvědčovala to svými výkřiky slyšitelnými po celém lese jiná partije dospělých brodařů, co míjela účastníky x-tého ročníku hned na začátku).
Na Šmelcově byl výborný kančí guláš a hrozně pálivá zelňačka. Členky doprovodu Míša s děckem, Radka a Žaneta tam držely flek, ale největší nával přišel až později a tak si všichni objednali ještě bez fronty. Žaneta se smilovala nad opoceným Mouťou a hodila ho k autu, aby do té Svatoslavi nemusel na kole. To Peca měla smůlu, na její tlustou trubku byl Mouťův šroub krátký a tak její plán nechat se popovízt do V.B. nevyšel. Aby si ulevila alespoň trošku, vyhla se terénu a přesun do V.B. provedla po asfaltce. Radýsek jí dělal garde, Romča a děckama jela domů spát a protože se Březoň přesunul na barák natírat krovy (což nebylo až tak překvapivé, protože je "natíral" už v pátek celé odpoledne v hospodě a taky značnou část cesty ze Svatoslavi), zůstali do druhé poloviny brodů už jen Pavel, Laďa (bez sedačky) a Mouťa. Správnou stopu trošku pozapomněli, ale trefovali se celkem dobře, i když párkrát až na druhý pokus. Třešničkou na dortu měla být oslava na památku mrtvého (rozuměj zrušenýho) brodu, který rekultivovali na samém okraji V.B. Spanilou demonstrační jízdu korytem však nakonec provedl jen Mouťa, což tento akt mírně devalvovalo.
Zahrádka "Na náměstíčku" přála vzhledem k trvajícímu žáru (jak od Laury a jejích tygrů) zejména nápojům, na objem asi vyhrál Mouťa s jedním pivem, dvěma kofolama, kafem a vodou ke kafi. Po rozsáhlé diskusi kudy zpět vyhrál klasický levý břeh - v těsné, ale férově vedeném sporu porazil parník, silnici a cestu přes Mečkov k hradu. A tak se mohlo jet dom. Ale už ne pohromadě. Nejprve se vpřed utrhl Mouťa, který neviděl přes zmrzlinu zbytek ekipy (počkal s kofolou u stánku na konečné parníku), pak nastoupili Laďa s Pavlem. Mouťa se ze slušnosti a taky ze strachu, aby Peca někam nezahučela se držel s druhou částí peletonu, ale od začátku asfaltu si už jel své tempo taky - hlavně proto, že mu začal blbnout střed a on si přestal být jistý, zda na stroji vůbec nějak dojede (a protože už s sebou neměl mobil, tak se závěrečného rozlučkového piva u hráze Priglu nezúčastnil).

DOZVUKY:
Post mortem se výbor dozvěděl, že se tohoto ročníku zúčastnila i Viera Miža. Překonala dosavadní rekord Boba Roztočila (který absolvoval jedny brody celé sám a potkal hl.skupinu až v Brně) tím, že jela zkrácené brody (druhým vlakem do Vlkova a domů do 13:00), aniž by někoho vůbec potkala. Její standard se bude překonávat jen těžko - to by musel někdo kupř. absolvovat celou trať brodů, ale třeba jiný den (lehce je evokována otázka, zda je vůbec takováto honba za rekordy ještě smysluplná - jestli by zkrátka nešlo jen o "rekord pro rekord").





 
Login >>



HOME  |  © WEBaction 2004